Mogelijke verklaringen

-> Hollanders waren niet echt populair in de tijd van het ontstaan van de legende. De kapiteins zouden wreed en hard zijn en het volk minderwaardig, lelijk en zwak van geest. De Nederlandse kapiteins zouden de straf van het achterlaten van een zeeman met alleen voedsel voor één dag en een pistool hebben bedacht. Er werd gezegd dat Hollanders het meest onmenselijke ras van Europa, en misschien zelfs van de hele wereld, waren. Volgens verhalen waren ze verzot op jenever en slechte tabak. Hierdoor stond ‘Dutch’ bij de Engelsen voor onder andere ‘gierig’, ‘dom’ en ‘laf’. Het zou heel goed kunnen dat we het schip niet de Vliegende, maar de Vluchtende Hollander moeten noemen, omdat ‘to fly’ ook ‘vluchten’ kan betekenen. Zelfs toen Nederland niet meer zo machtig was op zee, bleven de Engelsen de Nederlanders wantrouwen en bleven ze ook jaloers. Ondanks dit alles is de legende in Engeland erg populair en zou je het verhaal kunnen zien als een soort eerbetoon aan het zeemanschap en doorzettingsvermogen van de Hollanders.

 

-> Er is veel onderzoek gedaan naar de legende van de Vliegende Hollander, maar een onder mysterieuze omstandigheden verdwijnende kapitein is nog niet gevonden. De kans is dus groot dat het verhaal is verzonnen, vermoedelijk door de Engelsen, om de Hollanders zwart te maken. Wat voor kapitein gooit immers zijn stuurman overboord en sluit daarna een overeenkomst met niemand minder dan de duivel?

 

-> Ook de waarnemingen van de Vliegende Hollander kunnen verklaard worden. Vanwege de abnormale weersomstandigheden bij Kaap de Goede Hoop kunnen lagere luchtlagen door het water kouder zijn dan de hogere luchtlagen. Hierdoor ontstaan luchtspiegelingen. Deze werden dan spottend een ‘Vliegende Hollander’ genoemd, wegens de vergane glorie van Nederland. Ook tegengestelde windrichtingen (het schip zou tegen de wind in varen) en minuscule waterdiertjes die een lichtgevende gloed veroorzaken, helpen mee met het in stand houden van de legende.

-> Een verklaring voor het zien van een schip uit een andere tijd is het bestaan van zogenaamde ‘timeslips’. Hierbij ontstaat een soort scheur in de tijd waardoor je even een kijkje kunt nemen in de geschiedenis. In de paleistuinen van Versailles is dit al meerdere keren gebeurd, namelijk in 1901, 1928, 1938 en 1955. Mensen zagen plotseling een andere omgeving, niet meer bestaande gebouwen en personen in historische kleding.

 

-> Ten slotte zou het ook nog kunnen dat er in de geschiedenis af en toe een soort opnames worden gemaakt. Tijdens gebeurtenissen waarbij veel stress of emoties vrijkomen, wordt een opname gemaakt. Later kan deze opname terugkomen. Hierdoor zou bijvoorbeeld plotseling een leger uit de Eerste Wereldoorlog worden gezien. Een schip in een storm zou zomaar in zo’n opname kunnen zitten. Zo zouden mensen toch ‘de Vliegende Hollander’, een schip dat zomaar verdwijnt, kunnen zien. Er is nog geen wetenschappelijk bewijs voor dit verschijnsel, maar men denkt dat elektromagnetische velden er wat mee te maken kunnen hebben.