Het schip zou in de tijd van de VOC al zijn vervloekt. Dat is een flinke tijd geleden. Hoe leven het verhaal, de kapitein en het schip in onze moderne eeuw (zonder al te veel bijgeloof waarin spookschepen een rol spelen) toch door?
Zelfs nu nog speelt de Vliegende Hollander een grote rol. Het verhaal is vaak (deels) bekend bij mensen, en er is natuurlijk de attractie in de Efteling. Maar ook als bijnaam kom je de Vliegende Hollander vaak tegen. Denk aan Robin van Persie, Jan Jongbloed, Marcel Lüske, Tom Okker en Anthony Fokker. Alle vliegtuigen van KLM hebben de bijnaam ‘De Vliegende Hollander’.
Hiernaast komt het schip (en de kapitein) voor in een aantal afleveringen van Spongebob, diverse videogames en op het album ‘Death came through a phantom ship’ van de band Carach Angren.
Ook in de bekende film(s) ‘Pirates of the Caribbean’ kom je de Vliegende Hollander tegen, als ‘The Flying Dutchman’ met Davy Jones als kapitein. Eerst verzamelde hij de zielen van degenen die gestorven waren op zee en zorgde hij ervoor dat ze naar het hiernamaals kwamen. Volgens geruchten was het schip door Calypso aan Davy Jones gegeven en spraken ze elke 10 jaar af. Telkens kwam Jones opdagen, en was er geen Calypso te zien. Hierdoor vergat de kapitein zijn belangrijke taak en veroorzaakte hij veel verwoesting. Hij stuurde o.a. de Kraken af op andere schepen. Dit alles zorgde ervoor dat het een zeer berucht schip werd. Later probeert Jack Sparrow te ontsnappen aan dienst op de Flying Dutchman door het hart van Davy Jones te zoeken en te vinden. Na een strijd tussen de Black Pearl en de Flying Dutchman wordt Jones gedood en uiteindelijk is Will Turner kapitein.
Ten slotte is er Terneuzen, stad van de Vliegende Hollander. Frederick Marryat was de eerste die het verhaal aan de stad koppelde. Later werd deze link door Terneuzen gebruikt als toeristische trekpleister.
Op verschillende evenementen in de jaren ‘60 liep de ‘kapitein van het spookschip’ rond. Ook werd Frans van Glansbeek, verkleed als Willem van der Decken, tijdelijk burgemeester.
In 1971 is de Stichting de Vliegende Hollander opgericht. In 1972, een jaar later, kwam er een monument. Weer wat later, in 2006, was er het Vliegende Hollander festival. Ook zijn er verschillende huizen aangewezen die een band met Willem van der Decken zouden hebben, zoals zijn geboorteplaats en het huis waar hij later zou hebben gewoond.
Inmiddels hangt er een schilderij in de Grote Kerk dat door Walter Hagenaars is gemaakt. Ook kun je in Terneuzen Vliegende Hollander glazen, bier en gebak vinden. Zowel de muziekvereniging als een café zijn naar het spookschip vernoemd en staan er een aantal replica’s van het beeld van P. Griep in Terneuzen. Het is zelfs mogelijk om een speciale wandelroute, ‘Op pad met de Vliegende Hollander’, te nemen. Kortom, voor fans van het verhaal van de Vliegende Hollander is Terneuzen een must-see!
* Hier zie je dat de vliegtuigen van de KLM de bijnaam 'de Vliegende Hollander' hebben.
* 'De stad van de Vliegende Hollander' is een bijnaam van Terneuzen.
* Op de laatste foto staat een/de burgemeester van Terneuzen, verkleed als spookkapitein Van der Decken, naast het monument.
Honoursprogramma project van Julia, leerlinge Gymnasium Celeanum, project van ongeveer januari 2016 t/m kerstvakantie 2017-2018.
Non Semper Ea Sunt, Quae Videntur
Dingen zijn niet altijd zoals te lijken te zijn