De weerwolf is een wezen dat vooral in de Europese verhalen voorkomt. In de getransformeerde staat beschikt een weerwolf over bovenmenselijke kracht en extreem scherpe zintuigen. Nu zijn weerwolven vooral bekend door verschillende boeken, films en series, maar vroeger geloofden veel mensen dat ze echt bestonden. Er werd gedacht dat het zou gaan om een jongeman, die net als een heks een pact met de duivel zou hebben gesloten. Hij kreeg van de duivel een wolvenvel of riem van wolfshuid die hij elke nacht om moest doen. Voor verlossing moest de riem of het wolfsvel verbrand worden in de haard. Terwijl dit gebeurde, moest de jongeman stevig vastgehouden worden om te voorkomen dat hij er achteraan ging en de haard in sprong of liep. Na zijn dood werd een weerwolf een vampier. De transformatie was vaak vrijwillig.
Dat idee is veranderd door de filmindustrie. Het beeld van de vrijwillig veranderende jongeman is veranderd in het beeld van een onschuldig persoon met de pech om elke volle maan te veranderen in een monster. Ook het idee dat een weerwolf niet tegen zilver kan, komt uit de filmindustrie. Om een weerwolf te verslaan, zou je hem moeten raken met een zilveren wapen, vaak een kogel. Vroeger kon je jezelf redden met behulp van wijwater, gewijde kogels en monnikskap.Ten derde heeft de filmindustrie toegevoegd dat iemand die een beet van een weerwolf heeft overleefd, zelf een weerwolf wordt.
Ook qua gedrag zijn er verschillen tussen de moderne en de oude weerwolf. De moderne weerwolf is een nietsontziend en woest beest. Hij wordt puur gedreven door dierlijk instinct en de drang om te doden. De oude weerwolf is daarentegen niet altijd uit op het doden van mensen, maar springt op de rug van mensen en beveelt ze hem te dragen. Er zijn weerwolven die in hun wolfgedaante nog als mens kunnen denken en soms zelfs praten. Dit is mogelijk door wolfsworteldrank of het dragen van wolfsvel of een gordel.
Vroeger waren er ook mensen die voor de grap deden alsof ze een weerwolf waren. Dit soort grapjes konden erg slecht aflopen, zoals in het volgende verhaal blijkt. In Wange was er een man die bijna dagelijks werd besprongen door een weerwolf. Omdat dit toch wel erg vervelend was, vroeg hij zijn vrienden om raad. Die zeiden hem dat hij een bijl moest meenemen, om zichzelf te kunnen verdedigen. De volgende dag nam de man inderdaad een bijl mee en sloeg hij de weerwolf neer. Later bleek dat een jongeman uit het dorp was vermoord.
Het ontstaan van de weerwolf kan worden verklaard door verschillende ziektes en aandoeningen. Zo bestaat er hypertrichose, waarbij in de ergste gevallen haar over het hele lichaam kan groeien. Een bekendere ziekte is hondsdolheid. In het terminale stadium krijgt de ‘patiënt’ aanvallen van razernij. Een derde mogelijkheid is een psychische aandoening, klinische lycantropie. Hierbij lijdt iemand aan de waan dat hij in een dier verandert, zich voelt als een dier of zich gedraagt als een dier.
De transformatie is een zeer pijnlijk proces. De beenderen breken, groeien en helen weer. De organen en spieren passen zich aan het nieuwe lichaam aan en over het hele lichaam groeit een vacht. Het proces kan 20 minuten tot wel anderhalf uur duren. Hierna heeft de weerwolf erge honger en gaat hij op zoek naar vlees. Nadat hij heeft gegeten, drinkt hij en gaat hij vervolgens slapen. In zijn slaap verandert hij weer in een mens.
Er bestaan verschillende soorten weerwolven. Als eerste is er de antropomorfe wolf. Deze kan rechtop lopen als een mens, maar heeft wel een wolvenkop, -staart en -klauwen. Dit is de meest voorkomende variant en kan o.a. gezien worden in Bad Moon en Van Helsing. Daarnaast is er de extra grote wolf, die in bijvoorbeeld Twilight, Red Riding Hood of Teen Wolf voorkomt. Ook zou er een weerwolfsoort zijn die qua uiterlijk niet verschilt van een gewone wolf. Ten slotte is er het beestmens: een mens met extra veel haar, langere nagels en een wolfachtig gebit. Verder is deze variant nog menselijk. Het beestmens zit o.a. in de film The Wolfman.
Honoursprogramma project van Julia, leerlinge Gymnasium Celeanum, project van ongeveer januari 2016 t/m kerstvakantie 2017-2018.
Non Semper Ea Sunt, Quae Videntur
Dingen zijn niet altijd zoals te lijken te zijn