De reusachtige vogel Roc komt voor in de verhalen van Sinbad de zeeman. De avonturen zijn een serie verhalen uit Perzië en Arabië uit de 9e eeuw. Sinbad is de held in 1001 nacht en heeft op zeven verschillende reizen avonturen beleefd. Ook de Franse schrijver Guillaume Apollinaire schreef een aantal regels over de Roc in zijn gedicht Zone.
De jongen van de Roc worden gevoed met olifanten. Een vliegende Roc is zo groot, dat zijn vleugels de zon helemaal verduisteren.
Het wezen is waarschijnlijk gebaseerd op een enorme struisvogelachtige vogel die leefde op Madagaskar. De olifantsvogel is inmiddels uitgestorven, maar Perzen en Arabieren hebben mogelijk deze vogel gezien en hier hun verhalen op gebaseerd. In de Chinese cultuur is de Roc zeer bekend. De vogel staat symbool voor idealen. Op één dag zou de vogel wel 10.000 kilometer kunnen vliegen.
In andere culturen zijn er soortgelijke vogels. In Indonesië is er de Garoeda en uit de Hebreeuwse mythologie komt de Ziz. De laatste is een vogel die zo groot is dat het water slechts tot zijn knieën komt als het beest in het midden van de oceaan staat. Zijn vleugels zijn groot genoeg om de zon te kunnen verduisteren en ze beschermen de aarde tegen de zuidelijke stormen. De eieren van een Ziz worden niet uitgebroed, maar aan hun lot overgelaten. Elke herfst zou God de vorm van de Ziz aannemen, om roofvogels te waarschuwen. Zij mogen geen kleinere vogels vernietigen, anders zullen zij door Ziz van de aardbodem worden weggevaagd. Eén van de soorten vlees die de mensen krijgen bij hun laatste maal zou het vlees van de Ziz zijn. Zoals Leviathan de koning van de vissen is en Behemoth de koning van de zoogdieren, zo is de Ziz de koning van de vogels.
Garoeda is een mythisch wezen uit de hindoeïstische mythologie. Het is half mens en half adelaar en het rijdier van de god Vishnoe. Garoeda is de Maleise vorm van de feniks en het nationaal symbool van Thailand en Indonesië. Garoedas zijn een klasse goden of bovennatuurlijke wezens in het boeddhisme en hindoeïsme.
In de Efteling staat de vogel ook, als de achtbaan Vogel Rok. Het is een overdekte stalen achtbaan met een topsnelheid van 65 km/u en een baanlengte van 643 m. De Vogel Rok is geopend op 9 april 1998 en heeft zo’n 12.400.000 euro gekost (28.000.000 gulden). De baan is 25 meter hoog, de maximale g-kracht is 3.5 g en een rit duurt 1 minuut en 41 seconden. Er kunnen met de twee treinen die nu in gebruik zijn maximaal 1067 bezoekers per uur een ritje maken.
Honoursprogramma project van Julia, leerlinge Gymnasium Celeanum, project van ongeveer januari 2016 t/m kerstvakantie 2017-2018.
Non Semper Ea Sunt, Quae Videntur
Dingen zijn niet altijd zoals te lijken te zijn