De Feniks is een zeer bijzondere vogel. Hij kan wel 500 tot 1500 jaar oud worden en zou een nest bouwen van kaneeltwijgen. Op een gegeven moment steken ze dit nest in brand, door zichzelf op te laten gaan in vlammen. Uit de as wordt een nieuwe vogel geboren, die ongeveer hetzelfde leven leidt als de volgende en vervolgens zichzelf ook samen met het nest in brand steekt.
De feniks stond bij de Egyptenaren in de tijd van de farao’s symbool voor het leven na de dood. Het beest kreeg een goddelijke status. Verhalen over en rondom het fantastische wezen verspreidden zich al snel over het Arabische schiereiland en de Middellandse Zee. Volgens de legende zouden reusachtige vogels, waarvan archeologen botten hebben gevonden, rondgevlogen hebben en de zegen van Osiris hebben gedragen. De vogel, die bekend stond als de Bennu, was hierdoor heilig. In de hiërogliefen staat de feniks of Bennu voor het komen van een nieuw begin of een nieuwe dag. Bij overstromingen van de Nijl was het de beschermer en het symbool van creatie.
Een ander volk, namelijk de Romeinen, waren zo onder de indruk van dit mythische wezen dat ze het in hun eigen wereld hebben geïntroduceerd. Men geloofde dat de feniks het symbool was van het eeuwige rijk. Al snel verscheen de feniks op Romeinse munten.
Niet alleen de feniks, ook Quetzalcoatl herrijst na zichzelf in het vuur te hebben geworpen. Quetzalcoatl is een god uit de Azteekse mythologie en wordt ‘de gevederde slang’ genoemd. De god was een van de belangrijkste goden. Hij was de god van de wind, het leven, wijsheid en mais.
In de boeken en films van Harry Potter komt ook een feniks voor. Deze zit in het kantoor van Perkamentus en redt Harry van de Basilisk. Nadat Voldemort uit zijn as is herrezen, wordt de Orde van de Feniks weer leven ingeblazen.
Zoals een feniks uit de as herrijst, zo is het operagebouw van Venetië opgebouwd nadat het een aantal keer is afgebrand. Hierom is het genoemd naar de vuurvogel, het heet “Teatro La Fenice”, theater de feniks. Feniks is de naam van een geschiedenismethode voor voortgezet onderwijs, een methode die ik ook gebruik op school. In 2014 heeft Oostenrijk het Eurovisiesongfestival gewonnen met het nummer Rise Like a Phoenix.
Honoursprogramma project van Julia, leerlinge Gymnasium Celeanum, project van ongeveer januari 2016 t/m kerstvakantie 2017-2018.
Non Semper Ea Sunt, Quae Videntur
Dingen zijn niet altijd zoals te lijken te zijn